Idan Artikel 29.03.2022

Funktionel træning og samarbejdsøvelser skal hjælpe sårbare unge til bedre trivsel

Foreningen GRÅK vil gennem leg, bevægelse og samarbejdsøvelser hjælpe sårbare unge med at indgå i aktive fællesskaber og derigennem skabe øget trivsel og selvværd hos de unge. Idan skal evaluere det aarhusianske initiativ.

Nøgleord: Udsatte Trivsel

Mange forbinder måske crossfit med muskuløse mænd og kvinder i bar mave, der svinger med kettlebells og kaster med medicinbolde, men crossfit er meget mere end det, påpeger Elizabeth Bollerup, der er sekretariatschef i den almennyttige forening GRÅK. Det kan også give sved på panden og øget selvværd hos udsatte unge. Det er i hvert fald målet med den nye forening.

Foreningen arbejder med konceptet GRÅK PLAY, hvor de unge hver især møder op med deres kontaktperson og sammen med en instruktør, og i enkelte tilfælde andre unge, gennemfører et træningsprogram, der har fokus på leg og samarbejdsøvelser og ikke mindst ’mentalisering’.

”Det er et princip fra pædagogikken, der handler om, at man dels forstår sin egen måde at agere på med afsæt i ens person og opvækst og dels, at man forstår den, man står overfor. Hvis jeg skal forklare det lidt forenklet, så handler det om, at man kan sætte sig ind i andres følelser, men hvor man samtidig er opmærksom på sine egne følelser,” forklarer Elizabeth Bollerup.

Idrættens Analyseinstitut skal evaluere projektet

Målet er at give de unge modet til på sigt at deltage i andre former for fællesskaber.

”Med GRÅK PLAY håber vi at give de unge en følelse af, de kan faktisk godt kan kaste med den her bold på den her måde, og de kan faktisk godt snakke med den person, de står overfor, fordi de kan udrette noget sammen,” siger Elizabeth Bollerup.

GRÅK, der står for ’Glæde’, ’Robusthed’, ’Åbenhed’ og ’Kompetencer’ har sat sig nogle konkrete mål om blandt andet at få et sted mellem 16 og 24 unge i alderen 13 til 18 år til at deltage på et GRÅK PLAY-hold én til to gange om ugen i et forløb på tre måneder, og at 80 pct. af deltagerne på længere sigt kan deltage på større GRÅK PLAY-hold uden den håndholdte deltagelse. Et andet mål er, at 80 pct. af deltagerne selv synes, at de oplever en øget trivsel og selvværd, der er en vigtig forudsætning for, at de unge kan deltage i andre former for trænings-, uddannelses- og/eller jobfællesskaber.

For at evaluere og optimere indsatsen har GRÅK indgået et samarbejde med Idrættens Analyseinstitut (Idan), der skal evaluere projektet og ikke mindst metoderne bag konceptet GRÅK PLAY.

”Vi har været så heldige at få støtte fra Novo Nordisk Fonden og TrygFonden, og så vil vi selvfølgelig gerne sikre, at projektet leverer det, vi har lovet fondene, da vi søgte midler, men allervigtigst ønsker vi at gøre en forskel for de unge,” siger Elizabeth Bollerup.

GRÅK vil gerne udbrede konceptet til resten af landet

Projektet er startet som et samarbejde mellem Kåre Fisker, der er affiliate manager i Aarhus Crossfit, og medlemmer af den nuværende bestyrelse. Men at det lige er crossfit, der bliver dyrket, er ikke så vigtigt, forklarer Elizabeth Bollerup.

”Den ideelle situation for os er, at den unge til sidst siger ’nu vil jeg begynde at gå til et eller andet’, og det behøver ikke at være crossfit. Nu er det bare fordi, det er startet i det her miljø, og fordi crossfitverdenen bygger på en stærk værdi om at hjælpe hinanden,” siger hun.

Det vigtigste er, at man får tilrettelagt et simpelt program, hvor man sikrer, at der hele tiden er tryghed, og at det foregår på de unges præmisser, understreger Elizabeth Bollerup, der håber på, at konceptet i fremtiden kan blive udbredt til flere kommuner.

Læs mere om evalueringen

Ung dreng laver crossfit. Foto: GettyImages/Cavan Images
Idan

Evaluering af projektet GRÅK PLAY i Aarhus

Læs lignende nyheder

Dreng jonglerer med fodbold foran boligkompleks
Idan Vifo Artikel 07.11.2023
Ny rapport samler erfaringer med at inkludere børn fra udsatte boligområder i foreningslivet
Kvinder i fitness
Idan Artikel 19.01.2023
Nyt fra Facilitetsdatabasen: Antallet af fitnesscentre er stagneret og væksten sat på pause
Balletbørn
Idan Artikel 11.10.2022
Minister lover at indkalde til diskussion af konsekvenser af moms på undervisning
Handicappede spiller tennis.
Idan Vifo Artikel 23.06.2022
Syv veje til mere idræt for mennesker med funktionsnedsættelser
Kvinder til crossfit
Idan Artikel 13.09.2021
Antallet af fitnesscentre er steget trods corona, men fremtiden er fortsat usikker
Stærk fyr i træningscentret
Idan Podcast 12.08.2021
(Anti)doping - fitnessudøvernes følgesvend?
Kvinder løfter håndvægte
Idan Artikel 18.02.2021
Kommunal støtte til foreningsfitness er lovlig, fastslår Ankestyrelsen