Idan Artikel 20.10.2022

Idan måler trivsel og tilfredshed blandt Team Danmark-atleter

Idrættens Analyseinstitut skal endnu engang undersøge Team Danmark-atleternes trivsel og deres tilfredshed med Team Danmarks støttekoncept.

Skrevet af: Cecilie Hedegaard Bak
Nøgleord: Eliteidræt

Hvert år støtter Team Danmark tusindvis af danske atleter, så de kan præstere på højeste niveau. Team Danmarks støttekoncept rummer blandt andet dual career-indsatser, der giver atleterne mulighed for at forlænge deres ungdomsuddannelse, samt sportslige ekspertydelser i form af for eksempel fysisk træning og sportspsykologi.

Siden 2013 har Idrættens Analyseinstitut (Idan) målt atleternes tilfredshed med støttekonceptet i form af en såkaldt brugerundersøgelse, og 2022 bliver ingen undtagelse, da Team Danmark har valgt at forlænge samarbejdet og bedt Idan om at gentage brugerundersøgelsen.

Ligesom i 2021 vil brugerundersøgelsen fokusere på udvalgte spørgsmål om blandt andet den overordnede tilfredshed med Team Danmarks støttekoncept, adgangen til og kvaliteten af sportslige ekspertydelser og tilfredshed med træningsfaciliteterne.

Samtidig bliver brugerundersøgelsen igen fulgt op af en decideret trivselsundersøgelse, som ser nærmere på livet som Team Danmark-atlet og forholdet mellem atleter, trænere, ledere og stab.

”Team Danmark foretager trivsels- og brugerundersøgelsen, for at vi kan blive klogere og dermed endnu bedre til vores arbejde. Det ligger os meget på sinde, at atleterne udvikler sig sportsligt samtidig med, at de trives i deres sportslige miljøer. Derfor startede vi sidste år med at lave en kvantitativ trivselsundersøgelse,” siger Christina Teller, der er dual career-konsulent i Team Danmark.

Atleternes trivsel skal undersøges yderligere i 2022

De fleste af spørgsmålene fra sidste års trivselsmåling vil blive gentaget i dette års undersøgelse, så det er muligt at se, om der er sket en udvikling i, hvor tilfredse atleterne er med Team Danmarks støttekoncept, og hvordan de trives. 

”Sidste år kunne vi konstatere en nedgang i atleternes tilfredshed med de ydelser, som Team Danmark leverer til dem. For mange af atleterne skyldes de frustrationer højst sandsynligt coronakrisen. Nu er vi tilbage til normalen, så vi forventer, at niveauet stiger til det, vi kender fra tidligere år,” siger Rasmus K. Storm, der er analyse- og forskningschef i Idan.

Ifølge ham bliver det desuden interessant at se, om der er sket en udvikling i atleternes trivsel.

”I 2021 viste resultaterne, at den generelle trivsel blandt atleterne var på et højt niveau, men vi kunne samtidig se, at der var nogle problemer i forhold til grænseoverskridende adfærd,” siger Rasmus K. Storm, analyse- og forskningschef i Idan. 

Han henviser til, at 22 pct. af atleterne på tidspunktet for undersøgelsen svarer, at de indenfor det seneste år har oplevet grænseoverskridende adfærd fra enten andre atleter, trænere, ledere eller staben (f.eks. fysisk træner, fysioterapeut eller sportspsykolog). Det kunne være sket enten dagligt, ugentligt, månedligt eller sjældnere.

Den del vil Team Danmark gerne blive klogere på. Derfor har de valgt at supplere trivselsundersøgelsen med en interviewrunde hos atleter, landstrænere og sportschefer.

”I den kvantitative del vil vi desuden gerne supplere med flere åbne svarkategorier, så vi kan få mere viden om baggrunden for atleternes svar og blandt andet blive klogere på, hvilken form for grænseoverskridende adfærd, der er tale om,” siger Christina Teller.

Download undersøgelserne fra 2021

Dreng ved båd. Foto: Yellows for Team Danmark
Idan Udgivelse december 2021
Team Danmark brugerundersøgelse 2021
Roere ved kajakker. Foto: Yellows for Team Danmark
Idan Udgivelse december 2021
Team Danmark trivselsundersøgelse 2021

Læs lignende nyheder

Per Rud, sportsdirektør
Idan Artikel 14.03.2023
Fodboldprojekt i Køge: Vi vil være en klub for de fleste og de bedste
Team Danmark atlet
Idan Artikel 08.03.2023
Ny Idan-rapport giver indblik i Team Danmarks atleters trivsel og oplevelse af grænseoverskridende adfærd
ROC atleter til vinter-OL
Idan Kommentar 06.03.2023
En olympisk fred – på Ruslands betingelser?
Viktor Axelsen
Idan Artikel 02.02.2023
Trods store sportsresultater i 2022 er dansk konkurrenceevne i international eliteidræt svækket
Piger på løbebane
Idan Artikel 12.12.2022
Nyt studie: Symptomer på spiseforstyrrelse er udbredt i dansk eliteidræt
Gyldne sportspokaler
Idan Artikel 28.06.2022
Ny rapport afdækker, hvorfor finsk elitesport har tabt terræn internationalt
Stangspringer
Idan Artikel 21.06.2022
Medlemsforeninger oplever begrænset udbytte af at være med i Dansk Atletik
Atletiktræner står med stopur
Idan Artikel 25.05.2022
Atleter er tilfredse med placeringen af trivselsfunktion hos Anti Doping Danmark