Idan Artikel 18.12.2018

Kun et mindretal af de danske teenagere får nok motion

Kun 10-26 pct. af pigerne og 17-39 pct. af drengene på 11-17 år lever op til anbefalingerne om en times fysisk aktivitet hver dag. Sammenlignet med 48 andre lande i Active Healthy Kids-netværket ligger Danmark i den tungere ende, viser en ny undersøgelse.

Skrevet af: Jonna Toft

Selv om danske børn og unge scorer højt på en række indikatorer som aktiv transport og foreningsdeltagelse, er Danmark internationalt set placeret i den tungere ende, når det handler om børn og unges daglige fysiske aktivitetsniveau og stillesiddende adfærd i form af skærmtid.

Det viser en ny undersøgelse, Active Healthy Kids Danmark 2018 fra netværket Active Healthy Kids-DK.

Blandt de 11-17-årige er det kun 10-26 pct. af pigerne og 17-39 pct. af drengene i Danmark, der lever op til anbefalingen om at være fysisk aktiv ved moderat til høj intensitet mindst en time om dagen.

Intervallerne på 10-26 pct. og 17-39 pct. afspejler, at opgørelsen inddrager flere forskellige undersøgelser med forskellige opgørelsesmetoder, blandt andet HBSC Skolebørnsundersøgelsen, Den nationale Sundhedsprofil, Ungdomsprofilen og studiet Champs. Svaret på det fysiske aktivitetsniveau blandt danske børn og unge ligger altså imellem disse intervaller.

Det internationale Active Healthy Kids-netværk sammenholder udviklingen i børns fysiske aktivitetsniveau i en række lande. I 2014 bidrog 15 lande, i 2016 38 lande og i 2018 har 49 lande leveret oplysninger til netværket.

Resultaterne fra de 49 lande kan ses i ’The global Matrix 3.0 on Physical Activity for Children and Youth’, og de viser, at mangel på fysisk aktivitet blandt børn og unge samt en stillesiddende hverdag er et globalt problem.

Hvad angår fysisk aktivitet i hverdagen må Danmark - sammen med lande som Finland, Wales, Frankrig og Canada - se sig distanceret af f.eks. Slovenien og Holland, hvor de unge er mere fysisk aktive.

I en pressemeddelelse fra Active Healthy Kids-DK siger netværkets leder Thomas Skovgaard fra Forsknings- og Innovationscenter for Idræt, Bevægelse og Læring (FIIBL):

”Sammenligningen på tværs af lande er en inspiration til, hvordan vi i Danmark kommer videre med at få flere børn og unge i bevægelse. Vi har i Danmark gode betingelser for at fremme børn og unges fysiske aktivitet. (…) Active Healthy Kids-DK viser dog, at initiativerne skal følges helt til dørs. Vi må i fællesskab udvikle fremtidens indsatser på bevægelsesområdet og samtidig sætte fokus på børn og unges tid foran skærmene.”

Konference om resultaterne

Den 26. februar 2019 kl. 9.30-15.30 afholdes en national konference i Odense med fokus på de danske Active Healthy Kids-resultater, og hvad der kan gøres for at få flere børn og unge til at være mere aktive og mindre stillesiddende.

Programmet ligger ikke fast endnu, men tilmeldingen er åben, pris 200 kr.

Active Healthy Kids-DK er et samarbejde mellem idrætsorganisationer, universiteter, professionshøjskoler, Dansk Skoleidræt, Idan og andre.

Læs mere

Læs pressemeddelelsen fra FIIBL

Se undersøgelsen Active Healthy Kids Denmark 2018

Læs lignende nyheder

Unge træner GRÅK
Idan Vifo Artikel 21.05.2024
Træningstilbud for sårbare unge styrker trivslen og udvides nu til FGU-elever
Motionsløbere gennem København
Idan Artikel 22.03.2024
Motionsløb i København er blandt de bedste i verden og tiltrækker mange udlændinge
Træner giver håndboldspiller en high-five
Idan Artikel 14.12.2023
Idan undersøger unges deltagelse og involvering i foreningsidrætten
Gruppe af ældre på gåtur i skoven
Idan Artikel 21.11.2023
En ny Idan-undersøgelse tager temperaturen på borgernes fritidsliv i Horsens Kommune
Dreng jonglerer med fodbold foran boligkompleks
Idan Vifo Artikel 07.11.2023
Ny rapport samler erfaringer med at inkludere børn fra udsatte boligområder i foreningslivet
Håndboldpiger på bænken
Idan Artikel 27.10.2023
Evaluering: Efterskoleophold er en udfordring for håndbold, som bør satse på hygge, fællesskab og et godt træningsmiljø for at holde på de unge
Børn på løbehjul
Idan Kommentar 10.10.2023
Idans råd til Trivselskommissionen: Hent inspiration nye steder fra
Børn kører gokart
Idan Artikel 05.10.2023
Projekt i Fredericia har givet flere 11-12-årige lyst til at deltage i foreningsidræt