Idan Artikel 29.09.2020

Nye aktive trækker idrætsdeltagelsen op efter genåbningen

Idrætsdeltagelsen er på vej op igen efter coronanedlukningen. I september er 61 pct. af danskerne aktive i sport og motion, viser en ny undersøgelse fra Idrættens Analyseinstitut. Det skyldes især mange nye aktive blandt de yngre aldersgrupper.

Det går fremad med danskernes idrætsdeltagelse efter coronanedlukningen. Det viser den seneste af to undersøgelser fra Idrættens Analyseinstitut, som med støtte fra TrygFonden har taget temperaturen på danskernes aktivitetsniveau i henholdsvis juni og september i år. Før nedlukningen i marts dyrkede 65 pct. af danskerne sport og motion, i juni var idrætsdeltagelsen 54 pct., men nu er tallet oppe på 61 pct.

Der er dog ikke tale om, at stort set alle, der stoppede under nedlukningen, nu er vendt tilbage til deres aktiviteter. Faktisk er hver femte af dem (20 pct.) stadig ikke aktive mod 23 pct. i juni. Stigningen i den samlede idrætsdeltagelse skyldes i stedet, at 25 pct., der ikke var aktive før nedlukningen, nu er begyndt at dyrke sport og motion. Det tilsvarende tal fra juni-undersøgelsen er 11 pct.

Figur 1: Andelen der dyrkede sport og motion i juni og september i forhold til før nedlukningen (pct.)

Figuren viser, hvor mange af de aktive og ikke-aktive før nedlukningen, som var aktive og ikke-aktive i henholdsvis juni og september 2020.

De nye aktive er især i 20’erne og 30’erne

De nye aktive er især voksne i 20’erne og 30’erne, som er gået i gang med aktiviteter på egen hånd såsom vandre- og gåture, fitness og løb. De vigtigste årsager til at være startet er et ønske om at forbedre helbredet (48 pct.), at få mere overskud (29 pct.), og at aktiviteterne er en god mulighed for at komme ud (23 pct.).

Det er en overraskende stor stigning i antallet af nye aktive, men analytiker i Idan, Mette Eske, påpeger, at det kan hænge sammen med den indflydelse, som coronapandemien har haft på den enkeltes hverdag.

”En række af de ting, som mange unge i 20’erne ellers ville bruge tid på, er blevet lukket ned. Man kan ikke gå til koncerter eller i byen, og så er sport og motion en alternativ mulighed for at komme ud og måske også møde nogle andre. Også yngre voksne i 30’erne kan i coronatiden have fået en anden og mere fleksibel hverdag, der giver mere plads til sport og motion,” siger hun.

Mange mangler overskud til at komme i gang igen

Mens der er kommet nye aktive til, er der stadig mange, der var aktive før coronanedlukningen, som ikke er aktive i september. De frafaldne findes i alle aldersgrupper, men med en overvægt i gruppen af ældre over 70 år. Tæt på en fjerdedel (23 pct.) forklarer deres aktivitetsstop med, at de mangler overskud.

Der er også andre grunde til, at de tidligere aktive ikke er vendt tilbage endnu. Cirka halvdelen af de frafaldne var ikke aktive i juni heller, og for dem er de vigtigste årsager til, at de ikke er i gang i september, at deres aktiviteter fortsat er lukket ned (29 pct.), at de holder pause (26 pct.) og bekymringer for at blive smittet med corona (20 pct.).

Den anden halvdel af de frafaldne var aktive i juni, men er blevet inaktive igen på grund af sygdom eller skade (21 pct.), fordi de bruger tiden på noget andet (19 pct.), eller har fået mindre fritid (17 pct.)

Færre dyrker fitness nu end før

Undersøgelsen viser også, at deltagelsen i langt de fleste idrætsaktiviteter er på vej op. Deltagelsen i boldspil og gymnastik/dans er tæt på niveauet fra før nedlukningen, mens deltagelsen i fitnessaktiviteter fortsat er noget under niveauet fra før nedlukningen. Dengang angav 35 pct., at de dyrkede fitnessaktiviteter, mens andelen i september er 27 pct.

Endelig dyrker de fleste danskere stadig sport og motion på egen hånd (58 pct.), mens idrætsdeltagelsen i foreninger og privat regi som for eksempel fitnesscentre og danseskoler stadig ligger under niveauet fra før nedlukningen.

Lyt til podcasts om emnet

Download notaterne

Kvinde løber i skov. Foto: GettyImages/microgen
Idan Udgivelse september 2020
Danskernes motions- og sportsvaner efter genåbningen. Notat 3: Nye aktive trækker idrætsdeltagelsen op
Fodbold og håndsprit. Foto: GettyImages/GAPS
Idan Udgivelse juli 2020
Danskernes motions- og sportsvaner under genåbningen. Notat 2: Idrætsdeltagelsen er stadig påvirket af coronakrisen

Læs lignende nyheder

To sporty mennesker spejder ud over havet på en strand.
Idan Podcast 17.05.2021
Coronakrisens betydning for danskernes motionsvaner - del 1
Pige puster ud efter en løbetur
Idan Podcast 17.05.2021
Coronakrisens betydning for danskernes motionsvaner - del 2
Kvinder strækker ud efter en løbetur.
Idan Podcast 20.05.2020
Danskernes motionsvaner i en coronatid
Kvinde løber i København
Idan Artikel 03.10.2023
Efter coronakrisen: Idrætsbilledet har ændret sig, og det har gruppen af aktive også
dame der løber
Idan Artikel 20.04.2023
Ny coronaundersøgelse: Mere end halvdelen af den voksne befolkning har skiftet idrætsvaner, siden coronakrisen startede
Folk der løber i en park
Idan Artikel 13.03.2023
Idan undersøger, om coronakrisen har bidt sig fast i danskernes idrætsvaner efter, at samfundet er vendt tilbage til normalen
Mand til crossfit laver step ups på kasse
Idan Artikel 01.11.2021
Idrætsdeltagelsen er på vej op, efter at idrætsfaciliteterne er åbnet igen
Kvinde er forpustet efter løn
Idan Artikel 27.04.2021
Flere danskere dropper motionen på grund af manglende overskud
Små børn på rulleskøjter
Idan Artikel 13.04.2021
Idrætsforeninger mistede medlemmer i 2020, men flere var aktive andre steder
Idan Artikel 12.04.2021
Webinar: Danskernes idrætsvaner før, under og efter coronakrisen
To kvinder går tur i sneen
Idan Artikel 12.02.2021
Idrætsdeltagelsen er mindre påvirket nu end under den første nedlukning
Kvinder træner i haven
Idan Kommentar 18.08.2020
Coronanedlukningen har påvirket danskernes idrætsvaner på godt og ondt

Læs mere om temaet

Fitness
Idan Tema

Idrætsvaner