Idan Artikel 07.05.2020

Markant færre har dyrket sport og motion under coronanedlukningen

Coronanedlukningen har haft stor betydning for danskernes idrætsdeltagelse. Andelen af danskere, der normalt dyrker sport og motion, er faldet fra 55 pct. før nedlukningen til 39 pct. under nedlukningen, viser en ny undersøgelse fra Idrættens Analyseinstitut.

Skrevet af: Kirsten Sparre

I marts 2020 satte coronapandemien en brat stopper for mulighederne for at mødes og dyrke sport og motion sammen med andre. Idrætsforeninger, fitnesscentre og aftenskoler blev lukket fra den ene dag til den anden, og de fleste danskere har skullet finde andre måder at være aktive på og gøre plads til sport og motion i en meget forandret hverdag.

I slutningen af april gennemførte Idrættens Analyseinstitut (Idan) med hjælp fra Epinion en repræsentativ surveyundersøgelse for at finde ud af, hvor meget danskernes sports- og motionsvaner er blevet påvirket af nedlukningen.

Den viser, at mange er stoppet med at være idrætsaktive siden nedlukningen i marts. Andelen af danskere, der normalt dyrker sport og motion, er faldet markant fra 55 pct. før nedlukningen til 39 pct. under nedlukningen. Blandt de voksne danskere, der normalt var idrætsaktive før nedlukningen, er 38 pct. stoppet med at dyrke sport og motion, mens 62 pct. er fortsat med at være aktive – dog ikke på samme niveau som før. Det gennemsnitlige tidsforbrug er faldet fra 5 timer og 21 minutter om ugen til 4 timer og 47 minutter.

Lidt overraskende viser undersøgelsen dog også, at 10 procent af de danskere, der ikke var idrætsaktive før coronanedlukningen, nu er startet med at dyrke sport og motion.

Flere går tur, men der er ikke kommet flere løbere

Undersøgelsen har også spurgt ind til, hvilke idrætsaktiviteter danskerne har dyrket under coronanedlukningen sammenlignet med tiden før, og hvor meget digitale muligheder som for eksempel online træning har betydet.

Tallene viser, at der er flere danskere, som er begyndt at vandre eller gå ture under nedlukningen, mens andelen af løbere og cykelryttere er den samme både før og under nedlukningen. Til gengæld har aktiviteter, der kræver adgang til bestemte faciliteter som styrketræning, fitness og svømning, oplevet tilbagegang.

På trods af de sociale restriktioner under coronanedlukningen er hver femte aktive dansker også fortsat med at være aktiv sammen med andre. Det er primært sket på gåture, men også ved løbe eller cykle sammen, individuelle boldspil (f.eks. badminton, tennis, golf) og dyrke yoga eller pilates.

Mange idrætsaktive – især de unge – har i højere grad gjort brug af apps, online streaming og andre digitale tilbud under coronanedlukningen, end de gjorde før.

Det mest populære redskab til træning er apps eller ure, som tracker træningen, men træningsapps og hjemmesider med tips og træningsprogrammer har også været flittigt brugt. I alt 13 pct. af de idrætsaktive har benyttet denne mulighed, og blandt de 18-29-årige er det hver tredje. Hver femte i alderen 18-29 år har også deltaget i online streaming af live træning, mens tallet for alle idrætsaktive er 9 pct.

Nogle er dedikerede til en bestemt aktivitet

Set fra et videnskabeligt synspunkt har perioden siden marts fungeret som et naturligt eksperiment, hvor udefrakommende omstændigheder har gjort det muligt at undersøge et fænomen, som man normalt ikke har adgang til – nemlig hvad der sker med danskernes motivation for at deltage i motions- og sportsaktiviteter, når hele den organiserede idræt, de faste rammer og de kendte fællesskaber omkring idræt ikke er tilgængelige.

Steffen Rask er analytiker i Idan og har været med til at lave Idans seneste motions- og sportsvaneundersøgelse. Han er overrasket over, at der ikke er flere, der har erstattet deres normale idrætsaktiviteter med andre former for motion.

“Vi forventede, at mange flere ville begynde at løbe. Men undersøgelsen antyder, at mange er dedikerede til en bestemt aktivitet og ikke til idræt mere generelt. De ser sig selv som for eksempel fodboldspillere og kan finde på at stoppe, hvis ikke deres aktivitet findes. De erstatter den ikke nødvendigvis med noget andet,” siger Steffen Rask.

Sammenligningsgrundlag for kommende undersøgelse

Senioranalytiker i Idan, Helene Kirkegaard, har været projektleder på undersøgelsen og peger på en anden værdi ved at lave en undersøgelse af folks sports- og motionsvaner i en så speciel periode, som coronanedlukningen har været.

“Til efteråret går vi i gang med en ny udgave af instituttets store undersøgelse af danskernes motions- og sportsvaner, hvor vi gerne vil forstå mere om, hvad der får folk til at ændre motions- og sportsvaner. Nedlukningen har vendt op og ned på alt, og hvis vi skal forstå, hvordan danskernes motions- og sportsvaner har ændret sig siden 2016, er det vigtigt, at vi ved, hvordan nedlukningen har påvirket vores idrætsdeltagelse og måden, vi er aktive på,” fortæller Helene Kirkegaard.

Hun er overbevist om, at coronanedlukningen kommer til at betyde noget for den fremtidige idrætsdeltagelse, men det er endnu meget usikkert, hvad de blivende effekter er, og om de er negative eller positive. Blandt andet derfor er det vigtigt at have data på, hvad der egentlig skete under coronanedlukningen.

Lyt til podcasten

I dette afsnit af Tillægstid sætter vi fokus på danskernes motionsvaner under coronakrisen. 

Den 11. marts lukkede coronapandemien det meste af landet og dermed også idrætsdanmark ned. Men hvordan påvirker sådan en krise vores hverdag, når vi pludselig skal ændre vaner og finde nye måder at dyrke motion på? Kan vi opretholde aktivitetsniveauet, eller er Netflix blevet vores bedste ven?

Maja Pilgaard og Helene Kirkegaard er begge forfattere på to større undersøgelser af vores motionsvaner under coronanedlukningen, og i dette afsnit af Tillægstid dykker vi ned i resultaterne. Panelet diskuterer også fremtiden, og hvad idrætsforeninger og andre interessenter kan lære af coronakrisen og dens konsekvenser.  

Lyt også til podcasten 'Danskernes motionsvaner i en coronatid'

Download notatet

Par går i skov. Foto: Colourbox
Idan Udgivelse maj 2020

Danskernes motions- og sportsvaner under coronanedlukningen. Notat 1.1: Idrætsdeltagelse og brug af digitale træningsmuligheder

Læs lignende nyheder

Kvinde løber i København
Idan Artikel 03.10.2023
Efter coronakrisen: Idrætsbilledet har ændret sig, og det har gruppen af aktive også
dame der løber
Idan Artikel 20.04.2023
Ny coronaundersøgelse: Mere end halvdelen af den voksne befolkning har skiftet idrætsvaner, siden coronakrisen startede
Folk der løber i en park
Idan Artikel 13.03.2023
Idan undersøger, om coronakrisen har bidt sig fast i danskernes idrætsvaner efter, at samfundet er vendt tilbage til normalen
Mand til crossfit laver step ups på kasse
Idan Artikel 01.11.2021
Idrætsdeltagelsen er på vej op, efter at idrætsfaciliteterne er åbnet igen
Kvinde er forpustet efter løn
Idan Artikel 27.04.2021
Flere danskere dropper motionen på grund af manglende overskud
Små børn på rulleskøjter
Idan Artikel 13.04.2021
Idrætsforeninger mistede medlemmer i 2020, men flere var aktive andre steder
Idan Artikel 12.04.2021
Webinar: Danskernes idrætsvaner før, under og efter coronakrisen
To kvinder går tur i sneen
Idan Artikel 12.02.2021
Idrætsdeltagelsen er mindre påvirket nu end under den første nedlukning
Kvinde løber i skoven
Idan Artikel 29.09.2020
Nye aktive trækker idrætsdeltagelsen op efter genåbningen
Kvinder træner i haven
Idan Kommentar 18.08.2020
Coronanedlukningen har påvirket danskernes idrætsvaner på godt og ondt
Fodboldbane med sprit
Idan Artikel 06.07.2020
Coronakrisen påvirker stadig danskernes idrætsvaner
Mand med telefon i fitnesscenter
Idan Artikel 27.05.2020
Sociale medier kan fastholde medlemmerne i idrætsforeninger

Læs mere om temaet og find de andre notater her

Fitness
Idan Tema

Idrætsvaner