Idan Artikel 18.02.2015

England venter stadig på øget idrætsdeltagelse

OL i London 2012 har endnu ikke fået flere englændere i sportstøjet. Den seneste opgørelse fra Sport England viser, at færre dyrker idræt, og der er ikke evidens for, at legene får positive effekter på idrætsdeltagelsen, konkluderer ny forskning.

Skrevet af: Anna Rex Wittig
Nøgleord: Motion Sportsevents

Selvom de britiske politikere havde store visioner om, at OL i London 2012 ville inspirere en hel generation til at dyrke mere idræt, er det endnu ikke muligt at fastslå, at OL har øget idrætsdeltagelsen i England.

Sport Englands nyeste opgørelse af englændernes idrætsdeltagelse, der er opgjort i perioden oktober 2013 til oktober 2014, viser, at der er sket et lille fald i antallet af voksne over 16 år, som dyrker idræt, sammenlignet med året før. Det gælder både antallet af idrætsaktive og befolkningsandelen af idrætsaktive.

Sport England har undersøgt udviklingen i idrætsdeltagelsen fra 2005-2014, og på nær en pæn stigning i perioden mellem de to første opgørelser fra henholdsvis 2006 og 2008 har der kun været små variationer i den voksne befolknings idrætsdeltagelse i England. Idrætsdeltagelsen svinger konstant omkring 36 pct.

Det samlede antal idrætsaktive englændere er ganske vist vokset med en halv million siden 2008, men det afspejler alene befolkningsvæksten i samme periode, og trods et stigende befolkningstal var der i oktober 2014 125.100 færre, som dyrkede idræt, sammenlignet med året forinden.

Det er en udvikling, som den britiske sportsminister Helen Grant ikke er tilfreds med:

“Jeg er meget bekymret over det generelle dyk, vi har set i deltagelsen i de sidste tolv måneder. Sportens ledende instanser har længe argumenteret for, at de kan bringe nye folk til sporten, og at finansieringen bør ske via dem, men der er nogle, som simpelthen ikke leverer, og det er bare ikke godt nok,” siger hun til The Guardian.

OL-effekten er lille

Den manglende vækst i befolkningens idrætsdeltagelse i årene omkring OL i London ligger i tråd med ny forskning på området, som viser, at der er grund til at forholde sig kritisk til, om den britiske regering automatisk kan forvente flere idrætsaktive som følge af OL.

En gennemgang af videnskabelige artikler i metastudiet ’The Olympic Games and raising sport participation’ har undersøgt, om der er evidens for at antage, at OL i London vil resultere i en stigning i idrætsdeltagelsen blandt befolkningen som resultat af eliteidrættens afsmittende effekt på breddeidrætten.

Forskernes konklusion lyder, at et OL-værtskabet ikke er en god investering for England, hvis målet er at opnå en mere idrætsaktiv befolkning. For der mangler evidens for, at det afholdte OL i London vil have en effekt på befolkningens idrætsdeltagelse. En konklusion, som i øvrigt bakkes op af en nylig analyse fra Idrættens Analyseinstitut, der viser, at elitesporten kun i yderst begrænset omfang har en positiv indvirkning på bredden.

At det ikke er lykkedes de britiske politikere at leve op til visionen om en mere idrætsaktiv befolkning, kan ifølge gennemgangen fra 2015 findes i regeringens manglende forståelse for at udnytte legenes potentiale. Det er ikke nok at investere i OL alene og forvente, at det automatisk vil medføre øget idrætsdeltagelse. Sammenhængen er mere nuanceret, og der er brug for yderligere strategier og initiativer, hvis bredden skal engageres, konkluderer forfatterne bag artiklen.

De vil dog ikke afvise, at et OL-værtskab kan kaste gevinster af sig. For der er potentiale i, at et OL kan inspirere tidligere idrætsudøvere, som er faldet fra, til at tage sporten op igen, og der er også mulighed for at få de allerede idrætsaktive til at motionere oftere, lyder konklusionen.

Læs lignende nyheder

Motionsløbere gennem København
Idan Artikel 22.03.2024
Motionsløb i København er blandt de bedste i verden og tiltrækker mange udlændinge
Håndboldkvinder fejrer sejr
Idan Kommentar 27.11.2023
Hvilke store sportsevents er de ‘rigtige’? Fem anbefalinger til det danske arbejde med store internationale sportsbegivenheder
Pogacar foran den lille havfrue
Idan Kommentar 22.08.2023
Regeringen ønsker flere sportsevents til Danmark, men de skal vælge 'de rigtige'
Tour de France i Danmark
Idan Artikel 07.07.2023
Nyt studie: Hvad var Tour de France-afholdelsen i 2022 værd for danskerne?
Doha i Qatar
Idan Artikel 24.05.2023
DIF efter Qatar: Sådan bør dansk idræt håndtere uønskede værtskaber
Idan Podcast 09.05.2023
I hælene på FIFA og Qatar med Jan Jensen
ROC atleter til vinter-OL
Idan Kommentar 06.03.2023
En olympisk fred – på Ruslands betingelser?
Kvinder i fitness
Idan Kommentar 01.02.2023
Indtænk idræt i sundhedspolitik, forsøg jer med frikommuner og brug coronaens drivkraft

Læs mere om temaet

Mathias Gidsel spiller håndbold
Idan Tema

Dansk eliteidræt