Idan Artikel 13.05.2020

Uden foreninger og fællesskaber falder danskernes idrætsdeltagelse

Et nyt notat fra undersøgelsen af danskernes motions- og sportsvaner under coronanedlukningen viser, at mange danskere har ændret idrætsvaner siden marts. En lille gruppe er begyndt at dyrke motion, men mange er stoppet, fordi de mangler de sædvanlige rammer for deres idrætsaktiviteter.

Skrevet af: Kirsten Sparre

Organiserede tilbud som idrætsforeninger, aftenskoler og fitnesscentre spiller en afgørende rolle for, om en stor del af danskerne får dyrket sport eller motion. Det samme gør fællesskab. Det viser et nyt notat fra den undersøgelse, som Idrættens Analyseinstitut (Idan) har lavet af ændringer i danskernes motionsvaner under coronanedlukningen.

Med hjælp fra Epinion gennemførte Idan i slutningen af april en repræsentativ surveyundersøgelse for at finde ud af, hvor meget danskernes sports- og motionsvaner er blevet påvirket af nedlukningen. Den viser, at 58 pct. af dem, der udelukkende var aktive i en organiseret sammenhæng før coronanedlukningen, er stoppet med at være aktive under nedlukningen.

”Vi vidste, at mange er aktive i foreninger og fitnesscentre. Men undersøgelsen her viser, at organiserede tilbud som idrætsforeninger og fitnesscentre spiller en afgørende rolle for danskernes idrætsdeltagelse, for uden disse tilbud falder mange fra,” siger senioranalytiker i Idan, Helene Kirkegaard.

Det gælder også for løbere. Andelen af løbere, der er stoppet under nedlukningen, er betydeligt højere blandt dem, der udelukkende dyrkede løb i en organiseret sammenhæng før coronanedlukningen (46 pct.) end blandt dem, der udelukkende plejer at løbe på egen hånd (20 pct.).

Det sociale aspekt har også en stor betydning for idrætsdeltagelsen – også blandt dem, der selv organiserer deres sports- og motionsaktiviteter.  Dem, der plejede at dyrke selvorganiseret sport og motion sammen med andre før nedlukningen, er i højere grad stoppet med at være aktive end dem, der plejede at dyrke sport og motion alene.

En mere fleksibel hverdag kan gavne inaktive

Det nye notat fra undersøgelsen ser nærmere på tre grupper, som har ændret deres motions- og sportsvaner under coronanedlukningen: Fortsat aktive (62 pct.), frafaldne (38 pct.) og nye aktive (10 pct.).

Det er især gruppen af nye aktive, der er interessant ifølge Helene Kirkegaard. Gruppen består primært af kvinder (79 pct.), og af personer i 20’erne eller 50’erne. De er begyndt at gå ture eller at løbe, og cykling, yoga og styrketræning er også populært. 36 pct. af de nye aktive har også været villige til at tage penge op af lommen og investere i træningsudstyr eller adgang til online træning.

”I tidens løb er der blevet lavet mange tiltag for at få flere til at være idrætsaktive. Nu viser det sig, at flere inaktive kommer i gang, hvis omstændighederne tillader det,” siger hun.

Hun peger på, at væksten i nye aktive sandsynligvis hænger sammen med, at nogle har fået en mere fleksibel hverdag under coronanedlukningen. Undersøgelsen peger i hvert fald på, at det oftere er dem, der er har arbejdet hjemmefra eller er blevet opsagt under nedlukningen, der er blevet aktive.

”Det passer rigtig godt med resultaterne fra tidligere motionsvaneundersøgelser, hvor de ikke-aktive angiver, at den vigtigste faktor for at komme i gang er, at de kan dyrke sport og motion, når det passer dem. Og nu kan vi se, at flere af dem, der er blevet aktive under coronanedlukningen, har fået en mere fleksibel hverdag,” siger Helene Kirkegaard.

Lyt til podcasten

I dette afsnit af Tillægstid sætter vi fokus på danskernes motionsvaner under coronakrisen. 

Den 11. marts lukkede coronapandemien det meste af landet og dermed også idrætsdanmark ned. Men hvordan påvirker sådan en krise vores hverdag, når vi pludselig skal ændre vaner og finde nye måder at dyrke motion på? Kan vi opretholde aktivitetsniveauet, eller er Netflix blevet vores bedste ven?

Maja Pilgaard og Helene Kirkegaard er begge forfattere på to større undersøgelser af vores motionsvaner under coronanedlukningen, og i dette afsnit af Tillægstid dykker vi ned i resultaterne. Panelet diskuterer også fremtiden, og hvad idrætsforeninger og andre interessenter kan lære af coronakrisen og dens konsekvenser.  

Lyt også til podcasten 'Danskernes motionsvaner i en coronatid'

Download notatet

Fodbold og håndsprit. Foto: GettyImages/GAPS
Idan Udgivelse juli 2020
Danskernes motions- og sportsvaner under genåbningen. Notat 2: Idrætsdeltagelsen er stadig påvirket af coronakrisen

Læs lignende nyheder

Kvinde løber i København
Idan Artikel 03.10.2023
Efter coronakrisen: Idrætsbilledet har ændret sig, og det har gruppen af aktive også
dame der løber
Idan Artikel 20.04.2023
Ny coronaundersøgelse: Mere end halvdelen af den voksne befolkning har skiftet idrætsvaner, siden coronakrisen startede
Folk der løber i en park
Idan Artikel 13.03.2023
Idan undersøger, om coronakrisen har bidt sig fast i danskernes idrætsvaner efter, at samfundet er vendt tilbage til normalen
Mand til crossfit laver step ups på kasse
Idan Artikel 01.11.2021
Idrætsdeltagelsen er på vej op, efter at idrætsfaciliteterne er åbnet igen
Kvinde er forpustet efter løn
Idan Artikel 27.04.2021
Flere danskere dropper motionen på grund af manglende overskud
Små børn på rulleskøjter
Idan Artikel 13.04.2021
Idrætsforeninger mistede medlemmer i 2020, men flere var aktive andre steder
Idan Artikel 12.04.2021
Webinar: Danskernes idrætsvaner før, under og efter coronakrisen
To kvinder går tur i sneen
Idan Artikel 12.02.2021
Idrætsdeltagelsen er mindre påvirket nu end under den første nedlukning
Kvinde løber i skoven
Idan Artikel 29.09.2020
Nye aktive trækker idrætsdeltagelsen op efter genåbningen
Kvinder træner i haven
Idan Kommentar 18.08.2020
Coronanedlukningen har påvirket danskernes idrætsvaner på godt og ondt
Fodboldbane med sprit
Idan Artikel 06.07.2020
Coronakrisen påvirker stadig danskernes idrætsvaner
Mand med telefon i fitnesscenter
Idan Artikel 27.05.2020
Sociale medier kan fastholde medlemmerne i idrætsforeninger

Læs mere om temaet

Fitness
Idan Tema

Idrætsvaner