International idrætspolitik
At boykotte eller ikke at boykotte. At udelukke eller ikke at udelukke. Det er nogle af de dilemmaer, som forbund og nationer skal tage stilling til, når det kommer til den internationale idrætspolitik.
Da fodbold-VM i 2022 løb af stablen i ørkenstaten Qatar, haglede kritikken ned over diktaturstaten, fordi landet overtræder menneskerettighederne. Alligevel ender VM i 2034 nu i Saudi-Arabien. Det er desuden blot én ud af flere autokratiske stater, der gennem det seneste årti har investeret millioner i sportens verden med henblik på at bruge sporten som et strategisk og politisk værktøj.
På denne temaside om international idrætspolitik finder du
- Kontaktoplysninger på vores idrætspolitiske eksperter
- Nyheder om autokratiske staters investeringer i sport
- Nyheder og debatindlæg om behovet for en dansk international idrætsstrategi
- Andre nyheder om international idrætspolitik
- Video
- Podcasts, der tager fat på idrætspolitiske emner
International chef
Jens Sejer Andersen
International idrætspolitik, governance, antidoping, matchfixing, etik
Autokratiske staters strategiske satsning på sporten
Det seneste årti har flere autokratiske stater investeret heftigt i sportens verden. Det sker blandt andet gennem værtsskaber for internationale sportsevents, sådan som vi så det med fodbold-VM i Qatar og det kommende VM i 2024 i Saudi Arabien.
- Læs artiklen 'Play the Game offentliggør kortlægning af aktørerne bag Saudi Arabiens sportsstrategi, der afdækker store interessekonflikter' (Idan.dk, 02.11.2023)
- Læs analysen 'The power players behind Saudi Arabia's sports strategy' (Playthegame.org, 01.11.2023)
VM i Qatar er ofte blevet brugt som et kerneeksempel på ’sportswashing’ – et ord, som beskriver autokratiske staters brug af sporten til at renskure deres omdømme ved at formidle et glansbillede af deres land og fjerne fokus fra det faktum, at de overtræder menneskerettighederne.
- Læs artiklen 'Sporten er en yndet arena for politiske budskaber' (Idan.dk, 02.06.2022), der giver et indblik i, hvordan sporten lang tid før VM i Qatar er blevet brugt politisk.
Det seneste årti har flere autokratiske stater desuden investeret i blandt andet fodboldklubber, golfturneringer og cykelhold.
- Læs artiklen 'Gik grassat til åbningskamp: Derfor er de til EM' (tipsbladet.dk, 15.06.24)
- Læs debatindlægget 'Skal dansk idrætsliv agere platform for Dubai-styrets politiske PR?' (Idan.dk, 07.05.2024)
- Læs artiklen 'Tour de France er fanget i et geopolitisk magtspil' (Idan.dk, 30.06.2023)
- Læs artiklen 'Ekspert bekymret: - Det virker stadig lidt uvirkeligt' (sport.tv2.dk, 28.06.23)
- Læs artiklen 'Saudi-Arabien åbner sin gigantiske pengetank: "Det ligner jo nærmest, at de har sagt til Qatar: »Nu tager vi over herfra efter VM" (Politiken.dk, 19.06.23)
Investeringerne er et udtryk for en langt mere strategisk tilgang, hvor sporten bruges som blød magt. Begrebet blød magt dækker over evnen til at få, hvad man ønsker sig, gennem tiltrækning og overtalelse. Det beskriver, hvordan og hvorfor stater bruger sporten som et politisk værktøj i håb om at vinde goodwill både internationalt og i blandt deres egen befolkning. Det drejer sig mindst lige så meget om at skabe nye diplomatiske forbindelser, tiltrække investorer og øge turismen.
Derfor er blød magt i virkeligheden også et mere retvisende begreb end sportswashing, når det kommer til at forstå de autokratiske staters strategiske fremtog i sportens verden.
- Hør mere om begrebet soft power og lyt til podcasten 'Viden i spil' og afsnittet 'Soft power og sport' (Idan.dk, 21.05.2021)
Se DR's explainer om, hvorfor Saudi Arabiens nationale investeringsfond har købt en engelsk bundklub
Debat om behovet for en international idrætspolitisk strategi
Saudi-Arabien og andre autoritære starts massive indtog i sportsverdenen åbenbarer nogle problemstillinger, som både dansk idrætsliv og den danske regering ifølge Play the Game bør reagere på.
Play the Game har ad flere omgange opfordret til, at alle parter i og omkring dansk idrætsliv inklusive regeringen laver en langsigtet og fælles international idrætspolitisk strategi.
- Dansk idræt skal spille med i kampen for det globale demokrati (Idan, 21.09.2022)
- Udspil til en dansk international idrætspolitisk strategi (Play the Game, 21.09.2022)
- DIF og Play the Game: Her er for og imod en fælles dansk idrætspolitik (Idrætsmonitor, 29.11.2022)
Læs også
Nedenfor har vi samlet en række af vores egne og andres artikler om forskellige internationale idrætspolitiske problemstillinger
- Matchfixing i håndbold: Hva’ ka’ WACA? (Idan, 23.01.23)
- 'Skam dig!': Svensk ishockeyspiller får kritik for at bære trøje med russisk krigslogo (dr.dk, 06.09.2023)
Se sessionen 'The Saudis are coming: How should world sport react to a new global sports order?' fra Play the Games konference.
Her præsenterer Stanis Elsborg bl.a. en omfattende kortlægning af 795 saudiske magtpositioner og mere end 300 sponsorater i sporten.
Både russisk og ukrainsk deltagelse til OL?
Lyt til podcasten 'Det lille felt'
Mens atleterne vinder frem, taber de danske sportspolitikere slagene i bestyrelseslokalerne. Hvis de da overhovedet sidder med og ikke må vente pænt uden for døren. Ifølge et såkaldt magtbarometer ryger Danmark nemlig ned ad ranglisten over de lande med mest indflydelse over sporten. Saudi-Arabien er ved at overhale os inden om, og der er milevidt op til USA, Australien (!) og Frankrig, der spiller med musklerne. Hvorfor er det nået dertil, og hvad skal vi overhovedet bruge magten til, hvis vi kan få fat på den? Det finder "Det lille felt" ud af!
Vært: Amalie Bremer. Medvirkende: Jens Sejer Andersen (international chef, Play the Game), Jesper Olsen (formand, Transparency International).
Lyt også til podcasten Mediano Sócrates
Stanis Elsborg er fast paneldeltager i Medianos podcast 'Sócrates' - et magasin om fodbold, sport og politik, der griber fat om et betændt tema fra sportens verden.